BTW teruggave particulieren; hoe het werkt.

In 2013 heeft het Europese hof in Oostenrijk bepaalt dat ook de particulier die stroom levert aan het energienet ondernemer is en zijn BTW (21% van de aanschafprijs) mag terugvragen bij de belastingdienst. In principe bent u daardoor ook BTW plichtig, wat wil zeggen dat u aangifte omzetbelasting moet doen. Maar aangezien de af te dragen BTW over, de door u gemaakte stroom, zo laag is valt u onder de kleine ondernemersregeling. Daarom krijgt u ontheffing van de belastingdienst.

Wat moet u daarvoor doen?

Als eerste meldt u zich aan bij de belastingdienst aan met het formulier: Opgaaf Zonnepaneelhouders.

U kruist bij nummer ; ontheffing administratieve verplichtingen, JA aan.

Vervolgens ontvangt u bericht van de belastingdienst dat u bent aangemeld als ondernemer voor de BTW. Let op of de Belastingdienst ook de ontvangst van uw verzoek ontheffing schriftelijk bevestigt!

Later ontvang u een papieren of digitale aangifte voor het tijdvak (een jaar is opgedeeld in 4 tijdvakken/ kwartalen) U doet aangifte. In deze aangifte vraagt u uw BTW terug van de belastingdienst. Hierin trekt u de te betalen BTW af van uw terug te vragen BTW. De belastingdienst heeft hiervoor een forfait opgesteld, zie hier een overzicht.

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 – 1000€ 20
1001 – 2000€ 40
2001 – 3000€ 60
3001 – 4000€ 80
4001 – 5000€ 100
5001 – 6000€ 120
6001 – 7000€ 140
7001 – 8000€ 160
8001 – 9000€ 180
9001 – 10.000€ 200

 

Op de site van de belastingdienst kunt u alle benodigde informatie terug vinden. zie hier; eigenaren van zonnepanelen

 

Zie voor meer uitleg: veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen-2, van de belastingdienst voor specifieke uitleg over het forfait, over het aanmelden en het doen van aangifte.

De komende tijdvakken van het jaar bent u verplicht aangifte te doen. U heeft niets aan te geven dus vult in 0/nihil.

Het jaar daarop bent u ontheven van uw belastingplicht, indien u de brief ontheffing heeft meegestuurd en u hiervan een bevestiging heeft ontvangen.

Voorwaarden waaraan u, als kleine ondernemer voor de BTW, moet voldoen.

  •  U brengt geen BTW in rekening bij uw energiemaatschappij
  •  U dient de facturen van uw energiemaatschappij 7 jaar te bewaren
  •  Indien u het vragenformulier, betreffende de kleine ondernemersregeling, van de Belastingdienst ontvangt dient u dit ingevuld te retourneren. Met dit formulier beoordeelt de Belastingdienst of u nog aan de voorwaarden van de ontheffing voldoet.

ZZP-ers en BTW teruggave

Bent u al zelfstandige (ZZP-er) en heeft u een dusdanige omzet dat u niet onder de kleine ondernemers regeling valt, dan kunt u de BTW op uw investering terugvragen maar blijft u BTW plichtig en moet u jaarlijks de BTW, over de door u gemaakte stroom, afdragen.

Doet uw partner de aangifte dan kunt u weer wel in aanmerking komen voor ontheffing. Voorwaarde is dat de energierekening dan ook op de naam van de partner moet staan.

Wilt u de BTW door SolSolutions laten verzorgen dan kan dat ook. Voor onze klanten verzorgen wij de aanvraag voor €50,- incl. BTW.
Er zijn tevens externe aanbieders die de BTW aangifte voor u verzorgen.